Maasmannetjes en -vrouwtjes

Een van de aller-leukste uitdagingen voor vleugels&teugels is het vinden van producten voor de winkel die ons raken en daarbij voldoen aan onze heerlijk subjectieve criteria van “eerlijk, authentiek, milieubewust en waardevol”. Producten waarvan wij voelen dat die ook anderen kunnen raken, en daarmee een uitnodiging mogen zijn tot nadenken over keuzes die we maken. Al met bieden we het op dit moment een brede waaier aan artikelen, van vilten sloffen tot gerecyclede sieraden, kartonnen speelgoed, plastic (hergebruik) vazen, kurken onderzetters en boeken.

Vaak staan mensen lang voor het raam te kijken, en spreken onze naam hardop uit: “vleugels&teugels, voor puur en duurzaam samenleven”, erop kauwend bijna. Ik zie ze de woorden lezen onderaan het raam: “inspireren, gesprekken, samenbrengen en creëren” om vervolgens naar binnen te gaan. Nieuwsgierig en ook aarzelend. Wat vinden ze hier? Mensen nemen de tijd alles goed te bekijken en zijn verrast door het aanbod. Daar worden we blij van.

Blij worden we ook van de vele leuke contacten met de ontwerpers en leveranciers. Zoals met Jos van der Meulen uit Rotterdam. Jos maakt al heel lang van gewone zaken bijzondere producten. Als een van de eersten besloot hij te gaan werken met wat de omgeving biedt of met een voorraad opgeslagen materiaal uit de categorie “zonde om weg te gooien”, zoals Jos dat zelf zegt. Regel twee is voor hem: “gebruik maken van de kwaliteit van een materiaal, en die inzetten bij een nieuwe toepassing”. Bij Jos gaat het niet om glad design, maar om de schoonheid van afgedankt materiaal. Wij verkopen een van zijn bekendste producten, de paperbag (uit 1993!). Een uit reclameposters gemaakte papieren prullenbak. Maar ook de paperbloc, een kladblok van diezelfde posters en de “Pinch”, een “knijpertak” van zelfgesprokkelde takjes waaraan een knijper is gesneden. Jos is een van de voorbeelden voor een groeiende groep ontwerpers die zich laten inspireren door materiaal wat voor een ander afval is. En zo heeft ieder product, iedere ontwerper een eigen verhaal dat ons aanspreekt. Die verhaaltjes delen we op kleine kaartjes met de bezoekers in de winkel.

Jos plande rond kerst een tocht naar Maastricht. Eerst voor een dagje of zo, maar nadat wij hen wezen op het programma van “Magisch Maastricht” reisden ze zelfs een dag eerder af. Met zijn echtgenote kwam hij op bezoek in onze plek, en bracht weer wat kleine nieuwe producten mee. Heel erg leuk -en weer iets met een verhaal-: een schrijfknijper. Zo’n ouderwets rood, plat afgesneden potlood en gemaakt in de sociale werkplaats…eerlijk uit eigen land. En een “duoknijper”, heel lief, waar je twee kleine dingen aan kunt knijpen. Ook met de hand gemaakt! Het was erg leuk hen te ontmoeten, en hij vond het weer bijzonder onze zaak met eigen ogen te zien. Wel wat anders dan het MoMa in New York en het Victoria & Albert Museum in London waar Jos is opgenomen in de permanente collectie, maar toch.

Nu maakt Jos al heel lang ook heel lieve “aardmannetjes”. Gemaakt uit klei uit zijn achtertuin en gestookt met sloophout. Hij vertelde me al eerder dat als hij naar Limburg zou komen, dat hij dan van hier “maasklei” mee zou nemen om “maasmannetjes (en op ons verzoek ook maasvrouwtjes) te maken. René en ik wezen hen de weg naar een van de mooiste wandelgebieden vlakbij Maastricht: de Eijsder Beemden. Ik wist dat je daar zonder al te groot gevaar ook vlak bij het water kunt komen. Ze zouden het wel vinden (niet zo moeilijk vanuit de Rechtstraat), zeiden ze.

Een paar dagen later kreeg ik dit mailtje en bijbehorende foto’s van Jos (met toestemming hier geplaatst), en nu verkopen we dus ook maasmannetjes, en vrouwtjes.

Uit het land waar niets zeker is en alles in twijfel wordt getrokken stuur ik deze foto’s. Zelfs de grens nederland belgie neemt in Maarland een rare wending en buigt naar boven in plaats van de oude loop van de maas te volgen.

Het vlot met de aardman die als dank voor de klei wordt terug geven aan de rivier kwam niet echt in beweging. Het draaide rondjes. Ja, ik kan links gaan , maar rechts is beter. Maar als ik even wacht lukt het toch nog.

De maasman te water

Uiteindelijk besloot het vlot toch richting maastricht af te reizen. Waarschijnlijk heeft hij dit weekend de andere maasstad, rotterdam, bereikt.

Of hij heeft besloten aan te meren op een plaats die we niet kennen, zich te laten overspoelen en terug te zinken naar de kleibodem waar hij uit eindelijk vandaan komt.Nog bedankt voor jullie gastvrije ontvangst en we hebben genoten van Maastricht by night!

Als er oostmaarlandsemaasmannen zijn geboren (zo rond de kerst) laat ik het weten. Je kunt het ook zien hoor. Als je goed het donkere heelal afspeurt zie dat er een klein nieuw sterretje is gaan flonkeren!

en als je dan denkt ja, maar….Dan is tie Het!

Hartelijke groeten

Jos en Lia

This entry was posted in producten en ontwerpers. Bookmark the permalink.

One Response to Maasmannetjes en -vrouwtjes

  1. René Huigen says:

    Aardmannen en aardvrouwen. En dan nog van klei uit de Maas. Inventief, grappig en origineel. Een mooi voorbeeld van puur en duurzaam dat een inspiratie zal zijn voor andere ontwerpers. Een leuke start van deze nieuwe site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>