toekomstbestendige duurzaamheid

Een reis naar binnen. 

Op de LinkedIn groep ‘Duurzaamheid / Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) stelde iemand de vraag: ‘hoe kom ik aan kennis over duurzaamheid en MVO. Hieronder mijn bijdrage.

Velen reageerden met prachtige boeken en informatieve websites. Zo zie je waar mensen mee bezig zijn, hun hart aan verpanden en wat leeft, in allerlei varianten.

Zelf ben ik al zo lang als ik me ken geboeid door vragen als: wie zijn wij hier op deze aarde, hoe kan ‘t zijn dat we elkaar doden of discrimineren, mensen laten verhongeren, de natuur niet respecteren en misbruiken, ons bewapenen voor mogelijke oorlogen die andere mensen zouden starten. Ik weet nog dat ik er niets van begreep dat we melkpoeder etc. moesten inzamelden voor mensen in de Sahel toen ik op de lagere school zat. Herkenbare vragen ook nu nog, 40 jaar later; zie ook dat waartoe Occupy ieder van ons uitnodigt.

Dat brengt me er dan ook toe hier enkele andersoortige “bronnen” aan te bevelen. Ik geloof er namelijk in dat als we ons weer zouden herinneren wie we werkelijk zijn, en zouden kunnen gaan zien waarom we zijn gaan doen wat we doen, we vanuit een diep gevoel van verbondenheid samen aan een andere samenleving zullen werken op een manier die aansluit bij – in harmonie is met – het grotere geheel. En ook dan zijn de vele genoemde bronnen nog steeds zinvol, maar wellicht met een ander beginpunt.

Marja de Vries: ‘De hele olifant in beeld’ (uitg. Ankh-Hermes). Inzicht in het bestaan en de werking van de Universele Wetten en de Gulden Snede. In dit boek schets Marja de gemeenschappelijke inzichten van de vele wijsheidstradities en recente wetenschappelijke inzichten die hiermee overeenstemmen. Zoals Marja het zegt: ‘hierdoor wordt een nieuw wereldbeeld zichtbaar en wordt het mogelijk om te begrijpen wat er nodig is om de balans te herstellen, zowel in onszelf als in de wereld’. Aanrader! www.marjadevries.nl

Marieke de Vrij: ‘Dialoog, de wezenlijke weg’ (uitg. De Vrije Mare). Over wezensechte dialoog….Rakende inzichten over dat we niet kunnen zonder wezenlijk contact met elkaar en hoe zo’n communicatie tot stand kan komen. Zie voor mooie inzichten van Marieke www.devrijemare.org

Van een andere orde, maar zeker de moeite waard: een anti-roman van filosoof Govert Derix: ‘de wereldomwandelaar’ (uitg. Aspekt). Ik citeer de achterflap: ‘Terwijl de menselijke omgang met de planeet definitief in het honderd loopt, wandelt één man om de wereld..en ontdekt de Theorie van Alles en daarmee de sleutel tot versmelting van wetenschap, spiritualiteit en politiek. Zeker geen gemakkelijk boek, maar het zet wel aan tot reflectie over waar je als lezer staat, of in gelooft.

Samen met ex-gouverneur van Limburg Léon Frissen schreef dezelfde Govert Derix het boek: ‘In den beginne……over de toekomst van de beschaving’ (uitg. tiC). Hierin naast boeiende interviews over de bronnen van een “wijze samenleving” met enkele bekende Nederlanders een aanzet tot een visie op beschaving als geordende betrokkenheid op basis van universele waarden.

Times riep de “protesteerder” uit als ‘mens van het jaar’. Behalve protest is m.i. nog iets nodig. Een weg vooruit vraagt een reis naar binnen.

This entry was posted in blog duurzame ontwikkelingen, maatschappij & cultuur, mens & zijn, politiek & bestuur. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>