Young Designers ABKM bij vleugels&teugels

Het lijkt me bijna eng ontwerper te zijn, of er een te willen worden (kan dat…”ontwerper worden”, of “ben” je dat?). Je brengt iets heel intiems naar buiten, je stelt jezelf kwetsbaar op door je werk te tonen. Anderen stellen vragen en / of eisen aan je werk waar jij –die soms voorzichtig begint toe te geven aan dat woord “kunstenaar – ontwerper”- eigenlijk helemaal geen boodschap aan hebt.

En dan is er nog “het geweten”. Is het werk wel “duurzaam”, of “verantwoord”? Zijn er duurzame materialen gebruikt? “Hoe is het productieproces”? Is er een duurzame “boodschap”? En ja, daar doen inderdaad wij aan mee, door alleen die ontwerpen te willen tonen die óók door hun materiaalkeuze kunnen inspireren.

Het lijkt ons dat het een uitdaging zou moeten zijn om (kunst)voorwerpen te ontwerpen op een manier die uitgaat van “meer met minder of anders”. Zo kun je sieraden ontwerpen van dat wat er al was, van restmateriaal of zelfs van iets wat afval genoemd wordt. En daar kunnen heel verrassende items uitkomen. En mooi.

Wij zijn er trots op dat we sinds gisteren sieraden mogen verkopen van vier studenten van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Zij vonden het nog wat “eng”, wij vinden hun werk inspirerend. En inderdaad mooi. Wij vinden het leuk hen een mogelijkheid te geven zich aan potentiële klanten te presenteren. En natuurlijk hopen we voor hen dat hun werk gewaardeerd wordt.

Zelf zeggen ze er dit van:
Wij hebben als jonge aankomende ontwerpers een geheel open en onderzoekende visie op ecologie. Ecologie is voor ons duurzaam omgaan met de onderlinge relaties in de natuur, zonder teveel schade aan het milieu toe te brengen. De mens neemt veel van de natuur, maar geeft nauwelijks iets terug. Daarom maken wij zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen en werken we met kleurstoffen die op een natuurlijke wijze ontstaan zijn.

Katja Sobol – Heike Tittes – Marsha Kessels – Renske de Veld
Academie Beeldende Kunsten Maastricht Sieraad ontwerpen

This entry was posted in producten en ontwerpers. Bookmark the permalink.

2 Responses to Young Designers ABKM bij vleugels&teugels

  1. anne-ke says:

    Ik ben het eens met het gehele stuk. Allereerst Marij heb jij een groot punt betreft ontwerpers/designers, je weet nooit wanneer het gewaardeerd wordt en wanneer je jezelf echt een kunstenaar mag noemen. Een moeilijk iets en inderdaad een ‘onzeker’ beroep!
    Daarnaast vind ik het stukje mooi wat de studenten zelf zeggen over hun ontwerpen, betreft de ecologie. Deze meisjes hebben een punt, waarom kunnen we niet iets nemen van de natuur en met het geen dat we hebben genomen, zo lang mogelijk doen. Het hoeft niet weg gegooid te worden, waarna we weer iets nieuws moeten stelen van de natuur. Met zoveel materialen wat wel al hebben genomen zouden we misschien oneindig in een cirkel kunnen blijven herdesignen, hergebruiken, herconsumeren en noem maar op. In de kunstgeschiedenis zien we zoveel stijlen terug komen, ik denk dat de mens op het randje zit van bewustwording en dit zien we terug komen in de kunstenaars wereld. Later zijn wij de kunstperiode van het hergebruik van materialen, misschien worden we wel het ‘her’isme hihi!!

  2. Wicher Booij says:

    Interessante sieraden van jonge kunstenaars. De combinatie met mijn Zeeuwse knopen op de foto vind ik prachtig. Een compliment aan Vleugels en Teugels om deze mensen te tonen. Groet, Wicher Booij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>